De Stichting

Van C02 uitstoten naar Co2 opslaan

We gaan bomen en struiken planten, die in de komende jaren enorm veel co2 opslaan in de bomen en vooral in de grond.

Van ontbossen naar meer bossen

We gaan bomen planten en veel ook. We gaan nieuw bos maken daar waar al jaren niets anders dan velden met 1 enkel gewas of braakliggend terrein te zien is.

Van ploegen naar niet ploegen

Doordat we de grond met rust laten door niet ploegen gaan miljarden kleine organismen de grond te herstellen.

Van zware machines naar slimme technieken

Met slimme lichte duurzame technieken of met onze handen bewerken we de grond en de planten en hebben we geen brandstof en dure investeringen nodig. De grond blijft los.

Van jaarlijks planten naar alleen oogsten

We planten op 80% van ons terrein bomen en struiken planten maar 1 keer voor de volgende 100den jaren.

Van oogsten naar verzamelen

We gaan steeds minder planten zoals eenjarige doodmaken om ze te kunnen eten. We gaan eten wat de natuur overheeft en uitdeelt, zoals zaden, noten, kruiden, bladeren en fruit.

Van groene woestijn naar rijke biotoop

Er staan 100den gewassen op 1 hectare, dat zorgt voor een gigantische diversiteit aan leven, 10tallen soorten vogels zijn blij op ons terein.

Van lange keten naar korte keten

De deelnemers wonen binnen een straal van 15 km. Binnen een uur na het oogsten kan het thuis gegeten worden. Ophalen of wegbrengen direct van voedselbos naar huis.

Van water verbruiken naar water opslaan

De sterke wortelsystemen en de kwaliteit van de bodem zorgen ervoor dat de bodem werkt als een spons en goed om kan gaan met droge en natte periodes.

Van inkopen naar zelfvoorzienend

We kopen geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en andere externe inputs en die komen dus niet in ons eten en niet in de natuur. De bio diversiteit zorgt zelf voor voldoende voedingsstoffen.

Van vervuilen naar schoonmaken

We houden het grondwater de lucht en bodem schoon. De diversiteit aan planten en organismen zuiveren de lucht het water en de bodem.

Van droogte naar water in overvloed

Onze bossen zorgen voor het vallen van meer regen. Het water wordt vastgehouden en spoelt rijke grond niet weg.

Van rampen naar overvloed

De komende veranderingen en extremen in ons klimaat hebben bijna geen effect op ons robuuste weerbare voedselbos. Het wordt jaar na jaar sterker en zal meer produceren.

Van uitsterven naar nieuwe soorten

We creëren biotopen met 100den soorten gewassen die vrij kunnen evolueren er nieuwe soorten planten en dieren ontstaan in ons paradijs.

Van negeren naar bewustwording

We zijn ons bewust van hoe we met onze aarde omgaan en beseffen dat het anders kan. De verborgen impact van wat we doen wordt duidelijk en daarom nemen we actie.

Van eentonigheid naar schoonheid

In ons voedselbos kom je weer echt in contact met de natuur en sta je er middenin. Enorme rijkdom aan planten en dieren, daar wordt je gewoon blij van.

Van quantiteit naar qualiteit

Het gehalte aan mineralen en vitamines in de producten nemen toe door een diversiteit aan planten, schimmels en dieren die een belangrijke rol spelen in voedzamer eten in plaats van massa productie door mono cultuur.

Van Economisch naar Ecologisch

Door de aarde voorop te stellen en niet het verdienen van geld maakt het mogelijk om echt duurzame keuzes te maken. Voor nu en voor de toekomst.

Van nemen naar delen

We putten het land en natuurlijke hulpbronnen niet uit. We delen de oogst met de muizen, de vogels de insecten en al het leven onder de grond. Daarnaast delen we de overgebleven oogst met de leden.

Categorie: De Stichting

Je kunt lid worden, waardoor je maandelijks een bedrag doneert.

Of je kunt je donatie overmaken aan:
Stichting Herstellende Landbouw
NL14TRIO0320240436

Categorie: De Stichting

Voedselbos Deelnemer

Elke vrijdag ochtend in de zomer maanden van juni tot en met oktober wordt er geoost. De oogst kan worden opgehaald bij een pickup point of bij ons voedselbos. We willen weten wie wanneer komt ophalen, zodat we de oogst eerlijk kunnen verdelen en niets hoeven weg te gooien. Hieronder wordt uitgelegd hoe het te werk gaat.

  1. Log in Op https://www.herstellendelandbouw.com/leden met je email adres of telefoonnummer waarmee je bent aangemeld als donateur van ons voedselbos.
  2. Er worden een aantal opties getoond wanneer je zou kunnen ophalen. Geef aub ergens tussen maandag en donderdag nacht op wanneer je komt ophalen, zodat wij vrijdag ochtend weten hoeveel oogst we kunnen verdelen. Meestal zijn de ophaal momenten vrijdag middag en zaterdag ochtend op het voedselparadijs zelf of Vrijdag avond bij Marco thuis.
  3. Je dient elke week even aan te geven als je die week wilt komen halen, zodat we precies weten hoeveel kratjes we klaar moeten maken.

Het kan voorkomen dat er al zoveel mensen zich hebben opgegeven dat je pas de week erop in aanmerking komt voor de oogst. Als je je dan aanmeld sta je wel alvast op de lijst van de week erop.

Helaas kunnen we geen eten meegeven als er geen aanmelding via het aanmeldsysteem is gedaan. Zo kunnen we de oogst eerlijk blijven verdelen.

Nee dat niet. We proberen als er veel mensen bij elkaar in de buurt wonen, dat het op vrijdag of zaterdag bij een pickup point bij iemand thuis binnen een straal van 1 km wordt gebracht. Ophalen en meehelpen verdelen mag ook.

Via een simpele app/website kun je aangeven wanneer je waar oogst wil ophalen.

Er zijn nu plannen om met een 20 tal kippen een dierlijke grond bemesters / ploeg te gaan starten. Die eieren en kippen kunnen de niet veganisten/vegetariërs onder ons eten. Er zijn vooralsnog geen plannen voor ander vee. Als dieren bijdrage aan de productie van ons bos en het milieu niet belasten zijn ze zeker welkom.

Nee hoor, je hoeft helemaal niets te doen. We hebben een boer / boswachter die verantwoordelijk is voor ons paradijs. In de drukke maanden is het wel fijn als mensen willen helpen. We zullen ook geregeld oproepen doen voor specifieke klussen waar je bij kunt komen helpen.

Mocht je wekelijks een vaste ochtend of middag willen mee komen helpen is dat helemaal fantastisch.

Als je je aan hebt gemeld als deelnemer wordt je opgenomen in de administratie en binnen 1 a 2 maanden kun je de eerste afschrijving van je rekening verwachten.

Je kunt je donatie altijd stopzetten. Mocht je situatie veranderen of ons voedselparadijs niet aan je verwachtingen voldoen kun je altijd per direct opzeggen. Ook kun je er altijd voor kiezen om je donatie te vergroten of verkleinen.

In de zomer bijna wekelijks en in de winter bijna geen producten. Kromme vreemd uitziende groenten. Soms wel soms geen oogst. Alleen Appels als ze uit de boom vallen. Soms veel soms weinig. We gaan experimenteren. We gaan geen middelen gebruiken die zorgen dat de insecten niet op de planten komen. We geven ze wel liefde, aandacht en naar verwachting worden ze veel voedzamer en lekkerder als wanneer ze uit de supermarkt komen. We zullen online laten zien wanneer welke oogst ongeveer verwacht wordt. En welke dingen helaas zijn mis gegaan. Als deelnemer mag je helpen er een succes van te maken, je mag ook vanuit je luie stoel de lekkere en gezonde oogst uit ons bos opsmikkelen.

Het voedselbos is altijd vrij toegankelijk voor de leden. Het is niet standaard opengesteld voor iedereen. Elke eerste zaterdag van de maand van 11:00 tot 12:00 geven we een rondleiding, waarbij we het voedselbos wel openstellen. Mocht je het voedselbos willen bezoeken neem dan contact met ons op.

Ja, als er voldoende productieve gewassen staan die geoogst worden als voedsel of andere grondstoffen. Er is daarbij geen maximaal aantal aan bomen/houtige gewassen per hectare, zolang het primair gericht is op de teelt van oogstbare producten.

Nee. er zijn ook sommige exoten in ons bos. Het grootste deel zijn wel inheemse planten er zullen ook een aantal planten worden geplaatst die niet van oorsprong in Nederland groeien, maar wel goed gedijen in ons klimaat. Uit studies is gebleken dat er in een voedselbos met exoten meer soorten insecten en andere dieren leven als in een normaal bos van dezelfde leeftijd.

Heb je je vraag niet gevonden. Stel hem dan gerust hieronder.

Vul je e-mailadres in zodat we kunnen reageren.