Betaalbaar lokaal gezond voedsel produceren waardoor de aarde wordt hersteld.

Op dit moment bestaat onze landbouw voornamelijk uit eenjarige monoculturen, waarbij elk jaar 1 gewas op een ha grond wordt verbouwd voor met name de internationale markt.

Resultaat:
– efficiënte voedselproductie met weinig biodiversiteit
– Inputs: bemesting en bestrijding ongewenste dieren en planten noodzakelijk
– Jaarlijks bewerken van de bodem zorgt voor Veel CO2 uitstoot, weinig water vast houden, kwaliteit van de bodem gaat achteruit
– Het voedsel wat wordt geproduceerd bevat steeds minder vitamines en mineralen.
– Lange keten: van akker naar fabriek naar distributie centrum naar supermarkt naar consument

Wij ontwikkelen voedselbossen die voornamelijk uit meerjarige polyculturen bestaan, waarbij elk jaar wel 100 gewassen op 1 ha grond wordt verbouwd voor de lokale markt.

Resultaat:
Na 6-12 jaar ontstaat zeer effectieve voedselproductie met hoge biodiversiteit
– input zijn regen en zon, de biodiversiteit zorgt voor de bestrijding van meeste ziekte en de risico’s worden gespreid door de vele gewassen
– de bodem wordt met rust gelaten zodat er een enorme diversiteit aan bodemleven kan ontstaan, waardoor CO2 wordt opgeslagen, water wordt vastgehouden, de kwaliteit van de bodem wordt opgebouwd
– Het voedsel wat wordt geproduceerd bevat steeds meer vitamines en mineralen
– Korte keten, direct vanuit het bos naar het bord

Per ha zijn er minimaal 50 deelnemers en een parttime boswachter/boer. De leden betalen iedere dag 1 euro en ontvangen wekelijks vers voedsel, afhankelijk van de oogst uit hun eigen voedselbos in een krat thuis. Vanaf 1 ha kan al een voedselbos gestart worden.

De eerste jaren als de struiken en bomen nog aan het groeien zijn zal de oogst kleiner zijn en voornamelijk bestaan uit eenjarige groenten zoals aardappelen, wortels, bloemkolen en broccoli. In de volgende jaren worden daar ook fruit en bessen aan toegevoegd en na een jaar of 10 ook walnoten, vijgen hazelnoten etc…

Als deelnemer hoef je niets te doen, maar je mag wel komen meehelpen met planten, oogsten, afhalen/bezorgen en genieten in je eigen voedselbos. Er worden oogstfeesten georganiseerd en educatieve sessies over de natuur. Je mag meebepalen welke gewassen je graag wil eten en alle opbrengst wordt verdeeld onder de deelnemers.

We hebben uitgerekend dat je voor 1 euro per dag ongeveer net zoveel producten thuisbezorgd krijgt als dat je voor dat geld in de supermarkt aan biologische producten kan kopen. De aubergines en appels zien er wellicht iets minder “netjes” uit als in de winkel, maar ze zijn niet bemest, onbespoten en bevatten veel mineralen en vitamines.

De opbrengst zal jaar na jaar toenemen. De eerste paar jaar zijn er bijvoorbeeld nog geen noten en fruit.

De begroting is positief voor alle partijen. De landeigenaar krijgt zijn deel, de stichting herstellende landbouw krijgt haar deel, de boswachter krijgt goed betaald en alle opbrengsten worden onder de leden verdeeld.

Meld je nu aan voor een voedselbos in jouw regio voor slechts 1 euro per dag. Bedankt dat je mee wilt helpen de aarde te herstellen.
Als er 50 of meer aanmeldingen per plaats zijn gaan we op zoek naar een geschikt stuk grond en een boswachter.