Een voedsel paradijs kan per ha meer opleveren dan menig ander landbouw concept. De eerste jaren is het investeren in de opbouw van de struiken, bomen en de grond. Pas na 12 jaar is een voedsel paradijs redelijk volwassen en daarna kan het nog 100den zelfs 1000den jaren mee, met de hulp van een boer / boswachter.

In het model wat wij als Herstellende Landbouw hebben uitgedacht kan al vanaf jaar 1 voldoende rendement voor de boer, de grondeigenaar en de vrienden van het bos worden gerealiseerd.

Per ha wordt namelijk in de eerste jaren circa 25% gebruikt voor productie van voornamelijk eenjarige gewassen. Op de overige 75% worden de fruit en noten bomen reeds aangeplant. In de loop van de jaren zakt de teelt van eenjarige gewassen terug naar circa 10% en zullen de vrienden van het voedsel paradijs vooral meerjarige zeer mineraal en vitamine rijke vruchten oogsten.

Op de 25% van 1 ha worden groentes verbouwd zoals: prei, radijsjes, sla, courgette, aardappels, komkommers, wortelen, witlof, lente ui, bloemkool, rabarber, mais, boerenkool, spinazi, ui, brocolli, rucola, rode kool, bieten, spruiten, doperwten, witte kool, aardbei, knoflook, ijsbergsla, tomaat, paprika en zoete aardappel. Deze groentes leveren net zoveel waarde voor de deelnemers als de prijs ervan in de supermarkt, ze komen alleen seizoensgebonden, vers direct van het land.

Op de overige 75% beginnen alvast de groei van:

  • Bessen struiken zoals blauwe bessen, bramen en frambozen
  • Fruitsoorten zoals appels, peren en kersen en
  • Noten zoals tamme kastanje, walnoten en hazelnoten

De eerste jaren worden vooral eenjarige geoogst. Dit brengt veel werk met zich mee (hopelijk willen deelnemers helpen) pas na een jaar of 5 wordt het werk minder en wordt de boer steeds meer boswachter. Vanaf een jaar of 10 is bijna alle opbrengst uit het bos van meerderjarigen en is de boer boswachter geworden en kan hij/zij genieten en doet de natuur haar werk.

De kosten per ha grond zijn circa 1.500 euro per maand

  • De grond pachten kost de stichting ongeveer 150 euro per maand
  • De oprichting, opzet, aanschaf bomen, bouwwerken en apparatuur kost circa 75.000 euro. Verdeeld over 20 jaar is dat 100 euro per maand (mits minimaal 50% door subsidies wordt gefinancierd)
  • Het maandelijks zaaien en bij planten kost circa 100 euro per maand
  • De administratie en overige kosten zijn circa 150 euro per maand
  • Een verantwoordelijk boer/boswachter die 1-2 dagen per week van zijn/haar tijd per ha besteed kost circa 1.000 euro per maand

Voordat er gestart wordt met een voedsel paradijs moeten er per ha 50 mensen zich committeren voor het eerste jaar a 1 euro per dag. Dit levert 1.500 euro per maand omzet op.

Inclusief donaties en subsidies is de begroting is dus redelijk sluitend. Er gaat net zoveel in als uit. Er is wel rekening gehouden dat zeker in de eerste 5 jaar er meerdere leden bereid zijn mee te helpen met planten en oogsten. Vanuit de stichting zullen de start investeringen worden gedaan en onverwachte kosten worden opgevangen. Mocht het na een aantal jaar mogelijk zijn om per ha meer eten te produceren dan voor diezelfde prijs in de supermarkt te koop is kunnen we extra leden toelaten en de eventuele winst daaruit gebruiken voor nieuwe “Herstellende Landbouw” concepten en projecten.